W jakich zastawach podawać i spożywać desery?
Deser to idealne zwieńczenie posiłku. Wiele osób nie może się doczekać, aby po pierwszym i drugim daniu wreszcie skosztować czegoś słodkiego. Zastanawiasz się, w jakich zastawach najlepiej podawać i spożywać desery? To zależy od smakołyków, jakie przygotowałaś dla gości. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jak serwować ciasta, lody, budynie, galaretki, owoce i inne słodkości.
Ciasta i ciasteczka – patery i talerzyki deserowe
Podczas uroczystych obiadów i biznesowych uroczystości ciasta najlepiej podawać na paterach. Powinny one komponować się z serwisem obiadowym lub kawowym. Istnieje wiele rodzajów pater: jeżeli planujesz podać jedno ciasto, postaw na klasyczny model, a jeśli chcesz zaserwować zróżnicowany deser, wybierz paterę dwupoziomową. Do podawania ciepłych deserów doskonale sprawdzi się patera z kopułą, która pozwoli zachować odpowiednią temperaturę potrawy.
Przeczytaj również: W czym tkwi sekret wyjątkowości ceramiki Bolesławiec?
Gdy ciasto jest już na stole, trzeba je podzielić i podać gościom. W tym celu najlepiej sprawdzi się łopatka do ciasta, która pozwoli łatwo przenieść porcje na talerzyki deserowe. Również one powinny pasować do pozostałych elementów zastawy. Talerzyki deserowe mogą mieć różne kształty i rozmiary. Jeśli chcesz zrobić wrażenie na gościach, zdecyduj się na ceramiczne talerzyki z ręcznymi zdobieniami: z motywami kwiatowymi czy geometrycznymi.
Przeczytaj również: Dlaczego warto wybrać płytki ceramiczne do łazienki?
Lody – pucharki… i nie tylko
Deser często przyjmuje postać lodów. Do ich podania najlepiej sprawdzają się pucharki. Lody udekorowane bitą śmietaną czy wafelkami prezentują się w nich naprawdę smakowicie. Jeśli chcesz urozmaicić deser i zaskoczyć gości, możesz podać lody… we wnętrzu owoców! W roli takiego jadalnego naczynia doskonale sprawdzą się ananas, melon, marakuja i cytrusy. Jeśli do lodów pasuje sos, najlepiej podaj go w sosjerce. Dzięki temu każdy będzie mógł nalać sobie dokładnie tyle sosu, ile lubi.
Budynie, galaretki, owoce – miseczki i półmiski
Na deser doskonale sprawdzą się także budynie, kisiele czy galaretki. Najlepiej będą się one prezentować w gustownych miseczkach. Szeroki wybór ręcznie zdobionych miseczek oferuje na przykład sklep z ceramiką Manufaktury w Bolesławcu. Coraz częściej deser przyjmuje formę po prostu owoców. Najlepiej podawać je pokrojone na półmisku. Pamiętaj, aby ich ze sobą nie mieszać. Jeśli przygotowałaś dla gości sałatkę owocową, podobnie jak budyń czy kisiel zaserwuj ją w małych miseczkach.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana