Artykuł sponsorowany

W jaki sposób produkuje się kabanosy?

W jaki sposób produkuje się kabanosy?

Kabanosy, jedne z najbardziej cenionych i rozpoznawalnych kiełbas na świecie, to popularne przekąski produkowane z mięsa wieprzowego, czasem również cielęcego, baraniego lub drobiowego. W Polsce cieszą się ogromnym uznaniem. Nie da się ukryć, że smak i aromat kabanosów są niepowtarzalne, jednak warto przyjrzeć się bliżej temu, jak powstaje ten wyjątkowy produkt. 

Wybór mięsa i jego przygotowanie

Podstawą do wyprodukowania wysokiej jakości kabanosów jest wybór odpowiedniej hurtowni mięsa. Najpopularniejszy rodzaj kabanosów jest wykonany z mięsa wieprzowego, jednak coraz częściej spotkać można również kabanosy drobiowe czy cielęce. Ważnym aspektem jest umiejętne połączenie chudego mięsa ze świeżym tłuszczem, co stanowi o charakterystycznym smaku tego produktu.

Przed rozpoczęciem produkcji mięso zostaje oczywiście umyte oraz oczyszczone z błon i ścięgien. Kolejnym etapem jest jego rozdrobnienie do właściwej wielkości – na ogół stosuje się maszyny mielące z przysłonami o średnicy otworów 4 do 6 milimetrów. Mięso jest mielone na zimno, aby uniknąć zmiany struktury oraz utraty wartości odżywczych. Aby mieć pewność, że kabanosy będą pełne smaku i aromatu, warto zdecydować się na mięso wysokiej jakości, takie jak to oferowane przez dystrybutora mięsa Inter-Wen.

Przyprawy i technika mieszania

Kabanosy zawdzięczają swoją niepowtarzalność unikatowej mieszance przypraw. Najważniejszym składnikiem jest sól, która pełni rolę konserwantu i wpływa na smak oraz trwałość produktu. Oprócz soli stosuje się także pieprz, czosnek, jałowiec, liść laurowy oraz zioła takie jak majeranek czy tymianek. Przyprawy są dodawane do mięsa w odpowiednich proporcjach, którego następnie dokładnie się miesza, aż do uzyskania jednolitej masy.

Napełnianie osłonki i uformowanie kabanosów

Kiedy masa mięsna jest już dokładnie wymieszana z przyprawami, przystępuje się do napełniania osłonek naturalnych lub sztucznych. W przypadku kabanosów stosuje się cieńsze osłonki, które wpływają na ich charakterystyczny wygląd i smak. Osłonki są napełniane masą mięsną za pomocą maszyn do nadziewania kiełbas. Po napełnieniu osłonek kabanosy są formowane na różne długości, zazwyczaj od 30 do 60 centymetrów.

Suszenie i wędzenie

W przypadku kabanosów kluczowe znaczenie ma proces suszenia i wędzenia. Po nadziewaniu osłonek kabanosy są zawieszane na specjalnych stojakach w celu częściowego wysuszenia. Następnie przenosi się je do wędzarni, gdzie oprócz dalszego suszenia dochodzi również do wędzenia. Wędzenie może odbywać się na zimno lub na gorąco, a rodzaj drewna użytego do wędzenia również ma wpływ na smak i aromat finalnego produktu. 

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.