Bioasekuracja jako podstawa eliminacji chorób drobiu na fermach
W dobie rosnącej liczby chorób zakaźnych, które mogą wpłynąć na kondycję zwierząt i jakość produktów spożywczych, coraz więcej uwagi przywiązuje się do stosowania odpowiednich środków zapobiegawczych. Właśnie dlatego bioasekuracja jest istotna nie tylko z punktu widzenia hodowców drobiu, lecz także konsumentów. Co określa się mianem bioasekuracji? Jakie korzyści może przynieść jej stosowanie na fermach drobiu?
Na czym polega bioasekuracja?
Bioasekuracja to zbiór praktyk i procedur mających na celu minimalizację ryzyka wprowadzenia i rozprzestrzenienia się chorób zakaźnych na fermach drobiu. Obejmuje ona zarówno działania profilaktyczne, jak i te związane z reakcją na wystąpienie problemów zdrowotnych u zwierząt. Głównym celem bioasekuracji jest utrzymanie zdrowia drobiu poprzez kontrolowanie czynników ryzyka, takich jak kontakt ze źródłami zakażenia czy przenoszenie patogenów przez ludzi, zwierzęta albo na sprzęcie. W praktyce bioasekuracja opiera się na trzech filarach.
Przeczytaj również: Co zrobić z niepotrzebnymi kablami?
Pierwszym z nich jest bioasekuracja zewnętrzna, czyli zapewnienie ochrony przed wprowadzeniem chorób z zewnątrz. Obejmuje to między innymi kontrolowanie dostępu do ferm, stosowanie środków do dezynfekcji oraz odpowiednie utrzymanie higieny budynków i otoczenia. Drugi filar to bioasekuracja wewnętrzna, mająca na celu zapobieganie rozprzestrzenianiu się chorób wewnątrz fermy. W tym przypadku kluczowe są działania takie jak izolacja chorych zwierząt, regularne czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń czy kontrola populacji gryzoni i owadów. Ostatnim filarem jest bioasekuracja operacyjna, która dotyczy procedur związanych z transportem drobiu, a także z utylizacją odpadów. Bioasekuracją m.in. w okolicach Śląska może zająć się firma Avitech.
Przeczytaj również: Jak wycenić nieruchomość?
Jakie korzyści może nieść bioasekuracja?
Stosowanie bioasekuracji na fermach drobiu przynosi szereg korzyści zarówno dla hodowców, jak i konsumentów. Przede wszystkim pozwala na utrzymanie zdrowia zwierząt, co przekłada się na wyższą jakość produktów spożywczych oraz mniejsze straty finansowe wynikające z konieczności leczenia czy uboju chorych ptaków. Ponadto zdrowy drób charakteryzuje się lepszymi wskaźnikami produkcyjnymi, takimi jak szybszy wzrost, co z kolei wpływa na rentowność hodowli.
Przeczytaj również: Dlaczego płyty ażurowe dobrze nadają się na podjazdy?
Bioasekuracja przyczynia się również do ograniczenia stosowania antybiotyków w hodowli drobiu. Dzięki skutecznym działaniom profilaktycznym można uniknąć wielu przypadków chorób zakaźnych, które wymagałyby leczenia farmakologicznego. Kolejną korzyścią wynikającą ze stosowania bioasekuracji jest ochrona przed występowaniem chorób wysoce zjadliwych, takich jak ptasia grypa czy choroba Newcastle.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana